Search
Language
+31(0)598 656 600
Specialist in klimaatbeheersing sinds 1945

Afronding Renault Cléon France

verwarmingssystemen

Het grootste decentrale gasgestookte verwarmingsproject in Frankrijk van de laatste decennia gaat de afrondende fase in

Het begin

Wat in 2003 begon als een verwarmingsproject, zoals vele andere samenwerkingsprojecten tussen Mark Climate Technology en haar Franse distributiepartner Climair Industrie, heeft zich ontwikkeld tot een megaproject van ongekende omvang. Vier luchtbehandelingskasten met make-up air branders waren het “testproject”. In de zomer van 2003 volgde een serieuze opdracht van elf grote kasten voor een verbouwd onderdeel van het Renault Cleón complex. Hiermee was ongeveer 20% van het complex voorzien van Mark luchtbehandelingskasten.

Oude installatie afgekeurd

Door intensief contact met de ingenieurs van het “technocentre HVAC” van Renault kwamen we er al gauw achter dat de verwarming en ventilatie van het volledige complex op de schop zou moeten. De emissie van de bestaande verwarmingscentrale van 1956 voldeed niet meer aan de eisen en daarnaast zou de milieuvergunning in 2014 niet verlengd worden. De door het productieproces ernstig vervuilde lucht enerzijds en de noodzakelijke verse lucht voor het welzijn van het productiepersoneel anderzijds maakte dit tot een bijzonder interessant project.

Renault Motors in de lift

Hoewel de automotive branche het niet gemakkelijk heeft gehad is Renault Motors in Cléon (vlakbij Rouen) juist aan het groeien. Er worden in deze fabriek per dag maar liefst 3.000 motoren en versnellingsbakken gemaakt. Niet alleen voor Renault, maar ook voor Nissan, Dacia, Mercedes en BMW. Hoewel een groot gedeelte van deze in 1956 gebouwde fabriek door robots wordt vervaardigd, werken er in de fabriek toch nog 5.500 mensen.

Energiebesparing

In 2010 is de kogel door de kerk gegaan en heeft de directie van Renault budget vrijgemaakt voor de installatie van 84 gasgestookte make-up air verwarmingssystemen op basis van het advies van Mark Climate Technology en Climair. Naast geformuleerde doelstellingen over veiligheid, emissie-eisen en levensduur is één van de belangrijkste doelstellingen energiebesparing. Dit wordt gerealiseerd door de gasgestookte make-up air brander met 99% rendement, elektromotoren met de hoogste efficiencyklasse en een minimale luchtsnelheid en weerstand door de kast. Dit zal leiden tot een energiebesparing tot 1 miljoen euro per jaar!

Installateur krijgt opdracht

Na een race met meerdere partijen kreeg installateur Eiffage uiteindelijk de opdracht. De Franse installatiereus had een aanbod gemaakt met een concurrerend Frans product. Uiteraard wou onze concurrent er alles aan doen om de opdracht binnen te slepen. Het maakt de Franse tegenpartij niet uit dat hun eigen product volledig afweek van het bestek en daarmee ook de Mark-uitvoering. “We maken gewoon alles na.”, zei de Franse fabrikant. Na zware onderhandelingen won de Frans – Nederlandse combinatie Mark – Climair het toch van de lokale concurrent en kon de productie starten voor de eerste 42 luchtbehandelingskasten op het dak.

Helikopter

Naast de pittige tijdsdruk had de nieuwe samenwerking Mark – Climair – Eiffage nog een andere uitdaging. Het dak is te groot om de units met een kraan op te zetten; “heliportage” was de enige oplossing. Een klus waarbij niets mis mocht gaan, want de vergunning moest 2 maanden van te voren aangevraagd worden en er mocht in de fabriek niemand aanwezig zijn; een volledige productiestop van één dag. Op 6 december zette de installateur 13 luchtbehandelingskasten met 36 vluchtbewegingen binnen 3 uur op het dak.

Vervolgopdracht

De samenwerking verliep uitstekend en een vervolgopdracht binnen hetzelfde complex lag binnen de mogelijkheden. Ditmaal ging het om een ingewikkelder en minder duidelijk afgekaderd geheel, namelijk het vervangen van 43 bestaande verwarmingssystemen in zogenaamde “maçon” opstelling. Dit zijn bouwkundige ruimtes waar custom made stoomgevoede verwarmingssystemen de fabriek de afgelopen 60 jaar verwarmd en geventileerd hebben. De uitdaging: luchthoeveelheid en vermogen moesten gelijk blijven, aan de “maçons”, de toegangsdeuren mochten niet aangepast worden, de besturingskast moest in een andere ruimte en de gasregelkast moest buiten komen i.v.m. de ATEX (explosierisico) norm. De installateur had aanvankelijk gepland om deze klus volledig zelf op te lossen door zelf alle componenten in te kopen en de verwarmingssystemen samen te stellen. Daarmee had de installateur echter nog geen CE EN525 gekeurd systeem. Mark Climate Technology bood een kant-en-klare oplossing door een standaard make-up air systeem met een breedte en hoogte maat van 4 bij 2 meter, dusdanig aan te passen en in delen te leveren waardoor alle onderdelen door een deur van 75 cm breed en 2 meter hoog konden. Na samenbouw, controle en in bedrijfstelling kon Mark het noodzakelijk CE certificaat met 2A verklaring afgeven.

De techniek op een rij

 • Volledig aluminium luchtbehandelingskasten. AlmG3 met mineraalwol isolatie.
 • Luchtbehandelingskastmodules hebben een max. gewicht van 1200 kG t.b.v. heliportage
 • Modules worden geplaatst op een door Mark ontworpen gegalvaniseerd prefab ondersteuningsframe met geïntegreerd bordes voorzien van schoprand en trap.
 • Regenkap met druppelschoepen en antivogelgril.
 • Brandersectie met Maxon Make up Air box brander.
  Moduleringsbereik 25:1.
  Minimaal vermogen 4%.
  Rendement 99%
  Gassoort Aardgas G20
  Norm EN 525
 • Speciaal G4 Hoog temperatuur filter gemonteerd aan de warme zijde van de brander waardoor dichtvriezen onmogelijk is.
 • Hoog rendement ventilator met achterovergebogenschoepen.
 • Besturingskast Conform Renault CNOMO met volledige draaddoornummering.
 • Temperatuurregeling MCC Sesame@automotive met ethernet aansluiting t.b.v. aansluiting op het gebouwbeheerssysteem.

verwarmingssystemen

© Mark 2022 | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | Privacyverklaring | Newsnet | Sitemap | Cookies