Terug

Educatie

Schoolventilatie

In veel scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen is het binnenmilieu ondermaats. Dit heeft een negatieve invloed op de leerprestaties en gezondheid van leerlingen en leerkrachten. In 2015 heeft het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) daarom het Programma van Eisen Frisse Scholen in het leven geroepen.

Programma van Eisen Frisse Scholen

Het Programma van Eisen Frisse Scholen biedt handvaten voor scholen en schoolbesturen om eisen te stellen aan het ontwerp en de installaties bij verbouw of nieuwbouw. In het PvE worden richtlijnen gegeven over hoe er een optimaal en energiezuinig binnenklimaat gerealiseerd kan worden.

Het PvE Frisse Scholen is onderverdeeld in drie klassen: C (voldoende), B (goed) en A (zeer goed). Het RVO adviseert bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties uit te gaan van Klasse B. Hiermee kiest u voor een goede verhouding tussen kwaliteit, toekomstbestendigheid én kosten.

Wat is een “Frisse School”?

Frisse scholen zijn schoolgebouwen met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

Een slechte kwaliteit van het binnenklimaat leidt tot gezondheidsklachten. In 70-80% van de klaslokalen is de CO2-concentratie te hoog (> 1200 ppm). Dit is een aanwijzing voor onvoldoende ventilatie en een slechte luchtkwaliteit. Andere veel voorkomende binnenmilieu problemen zijn te lage temperaturen en tochtklachten in de winter en oververhitting in de zomer.

Waarom ventileren?

In het onderwijs blijkt dat een optimaal binnenklimaat een positief effect heeft op het leren. Een ondermaats binnenklimaat kan niet alleen concentratieverlies en vermoeidheid veroorzaken bij leerlingen en docenten, maar ook het risico op ziekteverzuim vergroten. Om een ​​gezond binnenklimaat te realiseren, moet er naast verwarming en koeling ook ventilatie plaatsvinden in een schoolgebouw. Bij het ventileren van een gebouw wordt de vuile lucht afgevoerd en wordt er verse buitenlucht toegevoerd. Zo blijft iedereen bij de les.

Een optimaal binnenklimaat voor elke klaslokaal

Een optimaal binnenklimaat voor elke klaslokaal

Mark Climate Technology is al 75 jaar specialist in klimaatbeheersing. Vanuit onze fabriek in Nederland leveren wij een toonaangevend assortiment voor verwarming, koeling en ventilatie. Op het gebied van schoolventilatie kan onze Mark AIRSTREAM warmteterugwin-unit volledig aan de eisen van Klasse A van het PvE voldoen (mits goed geselecteerd en geprojecteerd). De eisen voor een Frisse School hebben we overzichtelijk voor u op een rij gezet.

Download onze flyer over Schoolventilatie

Schoolventilatie toepassen? Neem contact met ons op!

Mark Climate Technology denkt graag met u mee over de perfecte ventilatie-oplossing voor uw school of gebouw. Onze technisch adviseurs zijn altijd bereid u te voorzien van vrijblijvend advies.

Contactpersoon(Vereist)
Adres
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.