Terug

Geschiedenis

Van oudsher leading in klimaatbeheersing

Mark is in 1945 opgericht door de gebroeders van der Mark in Veendam. Destijds onder de naam Ingenieurs­bureau Gebroeders Van der Mark NV. De broers begonnen met de productie en verkoop van buigpompen en kolengestookte luchtverwarmers. Daarna volgden de oliegestookte verwarmers en ledenradiatoren. Luchtverwarmingstoestellen bestonden alleen nog in staande uitvoeringen. Vanaf midden jaren vijftig richtten beide broers zich steeds meer op het verwarmen van grote gebouwen. Voor dit doel bouwden zij zelf hangende gasgestookte luchtverwarmers. Zo kwam de GS-serie tot stand, een uniek systeem, dat tot op de dag van vandaag leidend is in de Europese verwarmingsmarkt.

Die innovatiekracht kenmerkt Mark nog steeds. Inmiddels levert Mark Climate Technology een toonaangevend assortiment op het gebied van verwarming, koeling en ventilatie. Dat betekent dat onze klanten voor hun complete klimaatbeheersingssysteem terecht kunnen bij één leverancier. Dat maakt ons marktleider in klimaattechniek.

Een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van Mark Climate Technology:

1945: Oprichting Ingenieursbureau van der Mark

1945: Oprichting Ingenieursbureau van der Mark

Op 15 augustus 1945 werd Ingenieursbureau van der Mark opgericht door de gebroeders van Kees en Gjald van der Mark.

Na de Tweede Wereldoorlog was er de behoefte Nederland weer op te bouwen. Zowel voor als tijdens de oorlog waren de meeste productiehallen onverwarmd. Zodra er brandstof, destijds steenkool en turf, beschikbaar kwam, ontstond de behoefte deze productiehallen te verwarmen. Daarom besloten de gebroeders van der Mark een industriële luchtverwarmer te ontwikkelen.

1946: Föhn

1946: Föhn

De eerste industriële luchtverwarmers van Mark waren turf- en kolengestookt. Het nadeel hiervan was dat er regelmatig brandstof bijgevuld moest worden. De later ontwikkelde oliebrander bood uitkomst. In de jaren 60 kwam er ook een gasgestookte staande luchtverwarmer: de Mark Föhn.

De Mark Föhn was zeer geschikt voor kerkverwarming en voorziet inmiddels al meer dan 2000 kerken in Nederland en België van verwarming.

1947: Hydraulische pijpenbuigmachines

1947: Hydraulische pijpenbuigmachines

Één van de eerste activiteiten van Mark was de productie en verkoop van hydraulische pijpenbuigmachines. Deze vreemde eend in de bijt is ontstaan toen de Gebroeders van der Mark ook buiten het verwarmingsseizoen inkomsten wouden genereren. Aangezien de installatiebranche het na de oorlog druk had met het aanbrengen van verdwenen leidingen, ontstond er vraag naar machines om pijpen te kunnen buigen. Zo ontstond de Mark pijpenbuiger.

Inmiddels maakt het product al meer dan 75 jaar deel uit van ons assortiment.

1950: Ledenradiatoren

1950: Ledenradiatoren

Later werd er begonnen met het produceren van radiatoren. Vroeger werden deze gemaakt van gietijzer. Deze radiatoren waren zwaar en hadden een grote waterinhoud. Hierdoor was opwarming erg traag. Van der Mark begon met het produceren van plaatstalen ledenradiatoren. Deze hadden een geringer gewicht en een beperkte waterinhoud. Hierdoor kwamen ruimtes sneller op temperatuur.

1965: Productie wandluchtverwarmers

1965: Productie wandluchtverwarmers

Aangezien staande luchtverwarmers bruikbare vloerruimte in beslag namen, nam de vraag naar hangende luchtverwarmers toe. Om de concurrentie bij te blijven ging Van der Mark een wandluchtverwarmer produceren. Zo kwam de GS-serie tot stand, een uniek systeem, dat tot op de dag van vandaag leidend is in de Europese verwarmingsmarkt.

Door de jaren heen is dit toestel uitgegroeid tot wat het nu is: een hoog rendement condenserend modulerende gasgestookte luchtverwarmer.

De Mark GS+ HR luchtverwarmer
1983: Familie Bruinsma

1983: Familie Bruinsma

Sinds 1983 is Mark in handen van de familie Bruinsma. Directeur G.J.H.A. Bruinsma (1944 – 2008) heeft het innovatieve bedrijf uitgebouwd tot een internationaal opererende organisatie. Ondanks dit internationale karakter bestuurt de familie Bruinsma Mark nog altijd als een familiebedrijf, waarbij het belang van onze klanten altijd voorop staat.

1987: Mark Eire

1987: Mark Eire

Om de productiecapaciteit van Mark Climate Technology te vergroten is er in 1987 een tweede fabriek geopend in Ierland. Deze locatie was destijds met name verantwoordelijk voor het produceren van klimaattoestellen voor de Export en in Ierland zelf. Daarnaast worden hier de TANNER MDA watergevoede luchtverwarmers en ECOFAN W recirculatieventilatoren geproduceerd.

De Mark Holding bestaat inmiddels uit zes bedrijven: zes verkoop- en servicevestigingen in Nederland, Duitsland, België, Ierland, Polen en Roemenië en twee productiebedrijven: één in Nederland en één in Ierland.

1995: Infra Line

1995: Infra Line

Door de jaren heen werd het productassortiment van Mark Climate Technology verder uitgebreid. In de jaren 90 werd er een donkerstraler ontwikkeld met een maximaal vermogen tot 100 kW. De Mark INFRA LINE donkerstraler biedt de mogelijkheid om te verwarmen zonder verplaatsing van lucht. Tevens wordt de warmte uitsluitend verkregen op de plaats waar deze gevraagd wordt. Door de korte opwarmtijd en de lagere ruimtetemperatuur kan er een hoge energiebesparing gerealiseerd worden. De besparing kan oplopen tot wel 40%.

Inmiddels heeft Mark Climate Technology, naast gasgestookte stralingstoestellen, ook watergevoede stralingspanelen en elektrische infrarood verwarmers in haar assortiment.

Stralingstoestellen van Mark
2012: Mark AIRSTREAM WTW unit

2012: Mark AIRSTREAM WTW unit

Mark blijft zich ontwikkelen, waaronder ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Getuige daarvan is bijvoorbeeld onze Mark AIRSTREAM warmteterugwinunit. Deze Plug & Play WTW unit heeft een rendement tot 90%. Dit houdt in dat 90% van de afgevoerde energie wordt afgegeven aan de verse toevoerlucht. Door dit hoge rendement is in de meeste gevallen geen naverwarming nodig.  Met behulp van een warmtepomp kan het toestel tevens zonder gebruik van aardgas verwarmen en koelen.

De AIRSTREAM is leverbaar in twee uitvoeringen voor zowel binnen- als buitenopstelling. De AIRSTREAM CFX is standaard voorzien van een gecertificeerde hoog rendement tegenstroomwisselaar met bypass. De AIRSTREAM HWX is standaard voorzien van een corrosie-bestendig warmtewiel van zeewaterbestendige aluminiumfolie.

AIRSTREAM warmteterugwinunit
2018: Aankoop industrieterrein Beneden Verlaat

2018: Aankoop industrieterrein Beneden Verlaat

Mark Climate Technology heeft in 2018 de naastgelegen panden van het industrieterrein aan de Beneden Verlaat in Veendam gekocht. Hiermee is het gehele industrieterrein van 8 hectare in het bezit van de fabrikant van klimaatapparatuur. Mark was reeds in het bezit van een deel van het terrein, maar kwam ruimte tekort.

“We zijn uit ons jasje gegroeid”, zegt algemeen directeur Jan Koop de Boer. “De afgelopen jaren is onze productie sterk gegroeid. We hebben fors geïnvesteerd in het machinepark en extra personeel ingezet om dit op te kunnen vangen, maar dit neemt uiteraard ruimte in beslag.”

Mark wil o.a. meer ruimte creëren voor de steeds groeiende productie van luchtbehandelingskasten en warmteterugwin-units.

2022: Uitbreiding machinepark

2022: Uitbreiding machinepark

Om de productiecapaciteit te vergroten worden er twee gloednieuwe state-of-the-art Trumpf machines aangeschaft. Met de komst van de TruBend Center 7030 geautomatiseerde buigzwenkmachine en de TruLaser 1030 fiber lasersnijder wordt de productiecapaciteit verdubbeld.

Meer over de Productie van Mark